Bett

Det är viktigt att du rider med rätt bett på din häst. Hästens mun är väldigt känslig och därför måste bettet vara rätt avpassat för den. Ta gärna hjälp utav din tränare eller någon annan erfaren person vid utprovning av bett.

Vanligt tränsbett: Med runda ringa, ledat på mitten, och ska vara massivt. Bettet används till normala hästar.

Tredelat tränsbett: Med runda ringar, finns många olika varianter. Väljer man ett bett med en rund kula i mitten så är det lite mildare mot ett bett med en platta i mitten. Använd till normala hästar, hästar med låg gom. Ett bett att rekommendera då det är milt mot hästens mun.

Tvådelar syntetsbett: Används på hästar som är känsliga i munnen och lätt får sår av vanligt bett. Är även lämpliga på hästar som är överkänsliga mot metaller. Du kan också använda ett vanligt bett och tejpa på en speciell latextejp på ytterkanterna.

Pessoabett: Är ett rätt så vanligt bett men passar bara till ett fåtal hästar. Bettet kan göras olika skarpt beroende på vilken ring du sätter tygeln i. Mildaste är att sätta tygeln i den stora ringen. Nackdelen med bettet är att hästen lätt kan bara böja på nacken och inte våga ta ett bra stöd på bettet.

Kulbett: Det består av många rörliga delar och är lämplig på hästar som är stumma i munnen och vill hänga i bettet. Bettet sitter lite högre upp än ett vanligt bett så att inte hästen kan lägga över tungan över bettet.

Hackamore: Är ett bett som kräver en rutinerad ryttare då bettet inte fungerar som ett vanligt bett. Du bör vara stadig och balanserad när du rider med ett hackamore. Ta till hjälp när du ska passa in bettet om du känner dig osäker.

Viktigt att tänka på är att den övre delen av bettet inte får gå mot hästens kindben när man tar i tygeln, men den får inte heller sitta för lågt så att den verkar för lång ner på hästens känsliga nosrygg.

Bettet bör också vara tillräckligt långt över nosryggen så att hästen inte får sidstycket i ögat när man tar tag i tygeln. Den delen som ligger över nosen ska vara fodrar. Du kan med fördel använd martingal på din häst när du använder hackamore så att du får lite mer stabilitet. Bettet används på hästar som har munfel och hästar som är väldigt heta.

Kandar:Är ett bett som består av två bett, ett bridongbett och ett stångbett. Bridongen är ett tunt tvådelat tränsbett med små ringar. Stången har sidostänger eller skänklar och en kindkedja. Kandaret är skarpare än ett tränsbett och man använder två tyglar så det krävs en rutinerad ryttare för att hantera kandaret på rätt sätt.

När du ska prova ut ett kandar ta då till hjälp med någon erfaren person så att du får ett som passar din häst. Detta bett ser man vanligtvis på dressyrhästar på en högre nivå.
Drift & produktion: Wikinggruppen
Produkter
Övrigt