Klass Foder

OM KLASSFODER

Klass Hundfoder är marknadsledande inom tillverkningen av färskfryst hundfoder.

Företaget grundades i slutet av 1960-talet av familjen Engman i Sundsvall.

Utvecklingen av fodret har skett i samarbete med numera framlidne professor emeritus Gustav Åhman, Lantbruksuniversitetet i Uppsala.

Utvecklingsarbetet har senare fortsatt tillsammans med hans dotter professor Birgitta Åhman, Lantbruksuniversitetet i Uppsala.

Näringslära om hundfoder

Liten näringslära om hundfoder

För att din hund ska kunna prestera på topp krävs ett energirikt hundfoder som är biologiskt väl sammansatt. Våra ingredienser kan delas upp i fem olika klasser av näringsämnen: protein, fett, kolhydrater, mineraler och vitaminer. Här följer en kort näringslära för hundar att ha i åtanke vid val utav hundfoder.

Protein

Dessa kan delas upp i två grupper, vegetabiliskt och animaliskt. De vegetabiliska finns i spannmål och potatis. De animaliska i kött, fisk och mjölkprodukter. Animaliskt högvärdigt protein är nödvändigt för att hunden ska kunna bilda eget protein i kroppen, och är uppbyggt av fler än tjugo aminosyror. Av dessa tar hunden näring till tillväxt av celler och vävnader. Dessutom reglerar de matsmältningen.

Fett

Också här finns både vegetabiliska, i linfrö, och animaliska från kött och fisk. God päls och hud kräver animaliska fettsyror i optimal balans. Brist på de rätta fettsyrorna visar sig i matt och dålig päls, dåligt immunförsvar (sämre läkkött), torr hud, samt dålig tillväxt. Även fortplantningen kan påverkas negativt av brist. En mycket hårt arbetande hund måste få ett foder med en högre fetthalt. Det tillgodogör hundens behov av energi. Dessutom behövs fettsyror för att transportera fettlösliga vitaminer i kroppen.

Kolhydrater

Dessa är främst vegetabiliska, och finns i spannmål och melass. De fungerar som energikälla, och är bra för tarmfunktionen. Melassen ger snabb energi som också hjälper till att balansera energinivån i kroppen.

Mineraler

De viktigaste mineralerna är järn, kalcium, fosfor och selen. Järn behövs för blodet. Kalcium och fosfor behövs för bildning och underhåll av skelett och tänder. Selen är också nödvändigt. Brist kan ge allvarliga symptom som muskelsvaghet, ödem och andningssvårigheter.

Vitaminer

Det finns två klasser av vitaminer: fettlösliga och vattenlösliga. Fettlösliga lagras i kroppsfett, medan vattenlösliga förs ut med urinen efter de gjort nytta. Doseringen av fettlösliga vitaminer måste vara exakt, eftersom överskott kan förgifta hunden. De är vitamin A, D, E, F och K. Medan överskott på vattenlösliga vitaminer följer med urinen och skadar därför inte hunden så lätt. Dessa är B-komplexets vitaminer samt C-vitamin, som bland annat håller cellbildningen på topp och motverkar fria radikaler. Därför kan det också hjälpa mot lindrig klåda. Det kan vara intressant att veta att hundar bildar eget C-vitamin. Det finns främst i frukt, potatis och grönsaker. Att ge hunden tillskott av C-vitamin, har visat sig positivt för hundens allmäntillstånd.

Våra foderförpackningar

Våra foder är förpackade i korvar med plastfolie omkring. Dessa ligger i kartonger av wellpapp. Allt förpackningsmaterial som vi använder är återvinningsbart. Vi är också anlutna till återvinningssystem för förpackningar. Vi hoppas därför att alla våra kunder hjälper till att förbättra miljön genom att lämna in förpackningarna till närmaste återvinningsstation på sin ort.

Alla sorter finns även i 5 kg:s kartonger med 10 st 500 g korvar i och 4 kg:s kartonger med 16 st 250 g korvar i. Dessa passar utmärkt till mindre hundar.

Utfodring med Klass Hundfoder

Om utfodring med färskfryst, naturligt hundfoder

Klass hundfoder är en mycket välsmakande blandning av av färska, svenska slaktprodukter, animaliskt fett och spannmål, potatis, melass, syrade mjölkprodukter och de vitaminer och mineraler din hund behöver.Naturligt hundfoder är något som de flesta hundar älskar. Lukten, smaken och konsistensen samverkar till en njutbar upplevelse för hunden. Och varför ska det inte få lov att vara så? När fodret dessutom är snällt för magen och plånboken.Vi satsar inte på dyr marknadsföring eller reklamjippon. Vi syns ibland i tidskrifter och på hundevenemang, men vi vill använda huvuddelen av våra resurser till att kvalitetssäkra vår fodertillverkning. Därför kan vi hålla en hög kvalité samtidigt som vi har humana priser på vårt foder.För oss på Klass är det en självklarhet att använda lokalproducerade råvaror så långt det är möjligt, att samarbeta med lokala slakterier och svenska spannmålsproducenter. Då har vi koll på vad vi blandar i vårt hundfoder och vad våra kunder sedan serverar sin hund. Då vet vi att kvalitén är hög och att vi kan hålla vad vi utlovar. Ett välbalanserat, välsmakande hundfoder som passar till hundar i alla livsstadier, som valpar, unghundar, vuxna hundar och seniorer.

Klass hundfoder passar dig som ställer särskilt höga krav

Och som tycker att kosten är en viktig byggsten i din hunds hälsa och pretationsförmåga. Alla råvaror i maten är helt färska och av livsmedelskvalité. Det ger en hög och välfungerande matsmältning och en hud och päls som känns och ser friskare ut. Klass hundmat är dessutom färskfryst. Det innebär att maten djupfryses direkt efter sammanblandning. Då bibehålls alla näringsämnen på högsta nivå vid upptining och utfodring. De förändras eller förstörs inte som de kan göra vid tillagning. Därför behövs inga tillsatser, som konserveringsmedel, kemiska konsistensgivare, färgämnen eller särskilt behandlat eller konserverat fett. Näringsriktig hundmat är en förutsättning för sundhet, livsglädje och prestationsförmåga. Många av landets mest framgångsrika ekipage inom alla hundsportgrenar använder Klass hundfoder. Det gör också många tjänstehundförare och ledande brukshundsuppfödare.

Skaffa dig en rutin

Till skillnad från annat hundfoder, får du ligga lite före med Klass. Upptining kan ske i kylskåp över natten eller under några timmar i rumstemperatur. Har du bråttom, lägg plastburken i varmt vattenbad i köksvasken under en halvtimme. Är det varmt ute, kan man ge fodret fryst: som ”hundglass”. Vår ”Klass-glass” brukar bli mycket uppskattad!

Utfodringstabell

 

Hundens viktDagsmängd helfoder i gram
Hundens vikt VuxenValp över 6 månValp under 6 mån
1 kg20 g30 g40 g
5 kg100 g140 g200 g
10 kg200 g275 g400 g
20 kg400 g550 g800 g
30 kg600 g800 g1200 g
40 kg800 g1100 g1600 g
50 kg1000 g1400 g-
Drift & produktion: Wikinggruppen
Produkter
Övrigt