Islandshästsadlar

Bennis Hamonysadel är formgiven av Benedikt Lindal, ridlärare A och träningsmästare i Felag Tamningamanna - FT. Det världskända sadelmakeriet Stübben i Schweiz, som är ledande i tillverkning av högkvalitativa sadlar, är Benedikts samarbetspartner och tillverkare av Bennis Harmony-produkterna. Stübben och Benedikt kommer i framtiden att ha ett nära samarbete i produktion och marknadssättning av högkvalitativ ridutrustning.

Det som gör denna sadel speciell är att den är skapad särskilt med tanke på hästens välmående.

För att hästen skall kunna lära sig och utvecklas krävs det att han mår bra. Formen på sadeln ger ryttaren ett utmärkt säte som skapar en god sits. Särskilt arbete har lagts på att göra sätet mjukt och bekvämt för ryttarna.

Alla Bennis Harmonysadlar är uppbyggda på en specialdesignad Stübben fjäderbom. Bommen är tillverkad av ett oförstörbart ämne som är format som en öppen ram med stålfjädrar, som spänts med breda nylonband.

Sadelmakerimästare Xavier Odermatt formar här säteslinjen på den unika fjäderbommen från Stübben i Bennis Harmonys monter på LM 2002.

Bommen är flexibel både på tvären och diagonalen. När hästen rör sig under ryttarens tyngd fjädrar bommen. Tack vare flexibiliteten i bommen och att sätets djupaste punkt ligger i mitten av sadeln, anpassar sig sadeln efter hästens rygg och förhindrar att det bildas oönskade tryckpunkter.
En kort sadelgjord, mjuk men urstark, följer med varje sadel. Sadelgjordsremmarna är långa, vilket gör att sadelgjordens spännen hamnar nedanför sadelkanten och ryttaren kommer mycket nära hästen med skänklarna. När man sadlar hamnar sadelgjorden direkt där hästens bål är som smalast, ungefär en handsbredd bakom frambenen. Detta och en bra fördelning av ryttarens tyngd i sadeln gör att sadeln vanligen ligger bra, och sadelgjorden stör inte hästens andningsmekanism, vilket annars är ett problem om man sadlar för långt bak.

Knäputorna är högt upp under sadelkåporna och ger därmed bra stöd för ryttarens lår, men lämnar knäet själv "fritt". Putorna under sadeln är fyllda med naturlig ull och avståndet mellan dem så stort att det inte finns risk för tryck på hästens ryggrad. Ligger sadelgjorden på rätt plats ligger även sadel rätt, vilket är två fingrars bredd bakom bogbladet. Hästens bog är fri och ryttaren sitter mycket nära hans tyngdpunkt.

Harmony finns i tre modeller: "Allround", "Elegant" och "Comfort II". För hästens välmående spelar det ingen roll vilken av de tre modellerna som väljs, samma bom används i alla modellerna, bara spända på lite olika sätt. Alla modellerna kan användas på långritter, i inridningsarbete, på tävling m.m. Ryttarens smak avgör vilken modell man trivs med.
"Allround" är ganska djup och ger ryttaren en skön trygghetskänsla i alla gångarter utan att hindra honom.

"Elegant" har ett mindre och något grundare säte, utan att vara för flat. En vacker, nätt modell och mjukt säte.

"Comfort II" är en bladsadel med sätesdyna. Den är särskilt mjuk för ryttaren och har bra flexibilitet som fördelar ryttarens tyngd över en större yta.

Harmonysadeln finns i tre bomvidder (bommen är olika framtill). För de allra flesta hästar är mellanstorleken mest passlig, men för hästar med speciellt liten manke eller mycket bred manke är det klokt att fundera över de andra bomalternativen. Med varje sadel följer sadelöverdragsskydd.

Lädret som används i Bennis Harmony-sadlarna är förstaklassigt nötläder. Med användning av den nyaste tekniken tillsammans med över 100 års kunnande i skinnberedning bereds hudarna och råämnet i lädret. Resultatet: ovanligt vackert och starkt läder. Lädret är färgat enligt europeisk miljöskyddsstandard och sadlarna finns i traditionell svart färg, men finns också i en vacker mörkbrun variant.
Allround
Elegant
Comfort II
Drift & produktion: Wikinggruppen
Produkter
Övrigt